КОНКУРСОТ „БАЛКАНСКА РОМАНСИАДА“ ЗАВРШИ ВО РКИЦ ВО СОФИЈА

КОНКУРСОТ „БАЛКАНСКА РОМАНСИАДА“ ЗАВРШИ ВО РКИЦ ВО СОФИЈА
Конкурсот „Балканска романсиада“ заврши во РКИЦ во Софија.
Петтиот фестивалски натпревар „Балканска романса“, во организација на здружението „Балканска асоцијација на руските сонародници“, со поддршка на претставништвото на Росототрудништво во Република Бугарија, заврши во Софија. 
Наградата Гран- при во 2017 година му припадна на младиот бугарски изведувач Емил Павлов. Тој ќе го претставува Балканскиот фестивалски натпревар во Москва меѓу дванаесет финалисти од различни земји во светот. Жирито додели две први места на Илијана Генова и Лука Петешев. Две втори места беа доделени на Дмитриј Бистриј  и Елена Тасевска. Третото место го делеа Гергана Петрова и Ана Кутенкова. 
Специјалната награда од претставништвото на Росототрудништво во Република Бугарија беше доделена на Дијана Георгиева. Таа доби статуетка и право да изведува самостоен концерт во било која сала во Рускиот културно-информативен центар во Софија.
Освен првите награди, беа доделени охрабрувачки награди во неколку категории: „Млада надеж на Романсијадата“ - Стефан Митревски и Катица Мишевска; „Длабочина на читањето на романтиката и уметноста" - Дмитриј Бистриј и Ана Куртенкова; „За креативно пребарување во изборот на романса" - Алиша Томова; „Мис на балканската романсиада - 2017“ - Венера Мелеки. 
Во категоријата „Најдобар аккомпанист“ беа издвоени четири пијанисти: Стојан Мартинов - виртуозност; Елена Силјаноска - Амбасадор на Руската Романса на Балканот; Ружана Ташчян - господар на ансамблот; Благовеста Ангелова - стилистичко мајсторство. Сите номинирани изведоа музички дела  по сопствен избор.
Да потсетиме, за титулата победник се бореа дваесет млади уметници од Бугарија, Македонија, Русија, Украина и Молдавија. 
Составот на жирито  го сочинуваа почесен уметник на Русија, директор на Московската куќа на романси Г.С. Преображенска, оперски пејач и професор  Петр Данаилов, оперски пејач и професор Вера Розова, проф. Благовеста Константинова, оперски пејач и раководител на камерниот  хор „Полифонија“ Људмила Герова и изведувач на руски романсиди  Раиса Полакова.