ПОЛАГАЊЕ ЦВЕЌЕ КОН МЕМОРИЈАЛНИОТ СПОМЕНИК „МАТКА”, СКОПЈЕ, 9 МАЈ 2022 ГОДИНА

ПОЛАГАЊЕ ЦВЕЌЕ КОН МЕМОРИЈАЛНИОТ СПОМЕНИК „МАТКА”, СКОПЈЕ, 9 МАЈ 2022 ГОДИНА
По повод 77 години од Големата Победа, делегацијата на Амбасдата на чело со Амбасадор Сергеј Баздникин, заедно со Почесниот конзул на Русија во Битола Сергеј Самсоненко како и делегациjата на ЛУКОИЛ Македонија предводена од Регионалниот управител Андреj Куку со полагање цвеќе кон меморијалниот споменик „Матка” им оддадоа почит на храброста и пожртвуваноста на дванаестемина борци од 1-от Баталјон на 12-тата Скопска ударна бригада, меѓу кои беа еден русин и еден италијанец, кои загинаа во одбрана на браната „Матка” на 12 и 13 ноември 1944 година, а со тоа го одбранија и Скопје од катастрофалните последици од рушењето на браната