СВЕЧЕНАТА ЦЕРЕМОНИЈА ПО ПОВОД ДЕНОТ НА РУСКАТА ДИПЛОМАТИЈА, БИТОЛА, 10 ФЕВРУАРИ 2022 ГОДИНА

СВЕЧЕНАТА ЦЕРЕМОНИЈА ПО ПОВОД ДЕНОТ НА РУСКАТА ДИПЛОМАТИЈА, БИТОЛА, 10 ФЕВРУАРИ 2022 ГОДИНА
На 10 февруари, по повод Денот на руската дипломатија во Градскиот парк Битола се одржа традиционалната свечена церемонија на положување цвеќе кон споменикот „Рускиот крст“ посветен на Александр Ростковскиj, рускиот Императорски конзул, кој загинал овде во 1903 година. Амбасадата на Русија ја претставуваше делегација предводена од Воено и воено-воздухопловно аташе Андреј Гугњаев. Во церемонијата земаа учество претставниците на дипломатскиот кор, раководството на општина Битола, градоначалниците на неколку општини, вработени во компанијата Лукоил, сонародници и членови на друштвата за руско-македонско пријателство