ЗА РУСИЈА

Руска Федерација е земја која се простира на огромни пространства во источна Европа и Северна Азија. Со површина од 17.075.400 км2, Русија е најголемата земја во светот (околу 11,5% од вкупната светска површина), покривајќи скоро двапати поголема територија од Канада, Кина или Соединетите Американски Држави. По бројот на население (144,526,378 жители) Русија е седма во светот, Кина, Индија, САД,Индонезија, Бразил и Пакистан.

Во состав на Руската Федерација влегуваат 85 субјекти, од кои 46 области, 22 републики, 9 краеви, 3 градови со федерално значење, 4 автономни окрузи и една автономна област.

Русија игра значајна улога на светската сцена, покажувајќи импресивни добивки во економската и хуманитарната сфера.

862 година се смета за почеток на постоењето на руската држава. Денес, Русија е мултинационална држава, која се карактеризира со голема етничка и културна разновидност. Најголем дел (околу 75%) на населението се сметаат себеси за православни христијани, со што Русија е земја со најголем православно население во светот. Официјалниот јазик на Руската Федерација е руски јазик.

Русија се граничи со 16 земји: Норвешка, Финска, Естонија, Латвија, Литванија, Полска, Белорусија, Украина, Абхазија, Грузија, Јужна Осетија, Азербејџан, Казахстан, Кина, Монголија, Северна Кореја на земјиште, со Јапонија и САД - од страна на морето.

Северната и источната граница на Русија се Атлантикот, Арктикот и Пацифичкиот Океан. Покрај тоа, Русија има пристап до Црно, Балтичко и Касписко море.

Главниот град на Русија е Москва.Населението на Москва во согласност со "Росстат" (2015) е 12.197.596 жители, што го прави најнаселен град во Русија и Европа. 15 руски градови имаат население од над еден милион луѓе а тоа се : Москва, Санкт Петербург, Новосибирск, Екатеринбург, Нижни Новгород, Казан, Самара, Омск, Chelyabinsk, Ростов-на-Дон, Уфа, Перм, Краснојарск, Волгоград и Воронеж.

Во Русија има 12 временски зони (+2 ... + 12).

 

Поголемиот дел од површината, популацијата и индустриското производство на Советскиот Сојуз, еден од двете велесили, се наоѓаат во Русија. После распадот на Советскиот Сојуз, глобалната улога на Русија во светот во голем дел исчезна. Во октомври 2005 година, федералната агенција за статистика објави дека руската популација се намалила за повеќе од 500.000 луѓе таа година, со што целосната бројка изнесувала 143 милиони иако Русија е втора држава по светот по бројот на имигранти во светот.

Најголемата површина, население и индустриско производство на некогашниот СССР, некогашната светска велесила, отпаѓа на Русија. Поради тоа, и по распадот на Советскиот Сојуз, Русија игра значајна улога на светската сцена. Оваа улога, иако значајна, е далеку од улогата на некогашниот СССР. Денес Руската Федерација е земја која прави големи чекори во сите области од општественото живеење. Се забележуваат големи стапки на раст во сите државни сфери од која највлијателна е економската сфера каде за 4 години е забележан раст од околу 25%. Руската Федерација денес е блиску до точката на економска активност од 1989 година.

Почетокот на руската државност е во 862 година. Русија денес е повеќенационална држава, која се одликува со голема етнокултурна разновидност. Русите сочинуваат 79, 83% од населението на државата. Поголемиот дел (околу 75%) од населението припаѓа на православната религија, што ја прави Русија држава со најмногубројно православно население во светот. Официјалниот јазик на Руската Федерација е руски.

Русија се граничи со 18 држави (со најголем број во светот), вклучувајќи и две делумно признаени*, од кои по копно со следните држави: Норвешка, Финска, Естонија, Латвија, Литванија, Полска, Белорусија, Украина, Абхазија*, Грузија, Јужна Осетија*, Азербејџан, Казахстан, Кина, Монголија, Северна Кореја, и по море со Јапонија и САД.

Северна и источна граница ѝ се Атлантски, Северен Леден, и Тихи Океан. Русија истотака има излез на Црно, Балтичко и Касписко Езеро.

Главен град на Русија е Москва. Бројноста на населението во Москва по податоците на „Росстат“(2015 г.) изнесува 12.197.596 жители, со што таа е најнаселен град во Русија и во Европа. Во Русија има 15 градови со население повеќе од еден милион: Москва, Санкт-Петербург, Новосибирск, Екатеринбург, Нижни Новогород, Казањ, Самара, Омск, Чељабинск, Ростов на Дон, Уфа, Перм, Краснојарск, Вороњеж и Волгоград. Во Русија има 11 часовни зони (+2...+12).

Официјален јазик е рускиот јазик.